Ads 468x60px

DULCEATA DE CAPSUNI

O farfurie adanca, plina cu varf, de capsuni, 1 kg , zahar, zeama de la 1 lamaie, 1 l de apa de var limpede.

Se aleg capsuni mijlocii, frumoase si proaspete. Se spala si se tin circa o ora in apa de var. Se scot cu lingura cu gauri, se pun intr-o sita si se moaie cu totul, de cateva ori, intr-un castron cu apa rece, schimbata de doua, trei ori. Se lasa cateva minute pe sita sau se pun pe un servet uscat ca sa se scurga bine de apa. Se rup coditele. Trebuie sa se lucreze tot timpul usor cu capsunile, ca sa nu se sfarame. Se pun apoi intr-un castron, un rand de capsuni, unul de zahar (tos, dar cernut fin), repetand pana se termina capsunile. Se acopera cu un strat gros de zahar. Deasupra se stoarce zeama de la o jumatate de lamaie. Se lasa sa stea totul la loc racoros, din alun pana dimineata (10 — 12 ore).

Se toarna cu totul in tingirea de dulceata. Se lasa intai la foc mic pana se topeste tot zaharul, apoi pe foc mai iute. Se amesteca usor, din cand in cand, cu dosul lingurii, sau se clatina putin tingirea si cand da in clocot, se ia spuma. Se adauga zeama de la inca o jumatate de lamaie si se lasa sa fiarba pana se leaga.

Nu trebuie sa ne indepartam nici o clipa de la foc, deoarece dulcetile se ard usor pe fund si dau repede in foc. Se incearca punand cateva picaturi de zeama pe o farfurioara. Daca zeama, dupa ce s-a racorit, este destul de legata, se ridica tingirea de pe foc. Se toama intr-un castron foarte curat si se acopera cu o carpa uda si bine stoarsa. Din timp se spala borcanele si se pun sa se usuce bine in gura cuptorului. Cand dulceata s-a racorit, se toarna in borcane si se leaga bine cu hartie pergament.