Ads 468x60px

GUGULUF

4 oua, 400 g faina, 2 linguri zahar, 25 g drojdie, 175 g unt proaspat, 2 linguri lapte, vanilie, 1/2 lingurita sare; 50 g stafide, 1 lingura rom, unt pentru uns forma, 100 g migdale sau nuci.

Este o prajitura usor de facut, dar pentru ca sa creasca frumos trebuie ca materialul intrebuintat sa fie putin cald, adica nici untul, nici ouale, nici faina sa nu fie tinute la racitor sau intr-o camera rece. Se cerne faina intr-un vas incapator. Se face loc la mijloc si se pun sarea si zaharul pisat. Separat se moaie drojdia cu putin lapte (daca este prea fierbinte, drojdia se opareste si nu mai creste). Cand s-a muiat, se toarna in gaura facuta in faina. Se adauga ouale intregi si untul proaspat, putin batut cu o lingura.

Se framanta totul bine cu mana si la sfarsit se adauga stafidele fara samburi si o lingura de rom. Aluatul trebuie sa fie moale. Din cand in cand se dau mainile in faina, pentru a se desprinde usor de pe degete si pentru a putea fi asezat in forma. Se unge bine cu unt o forma cu gaura la mijloc, de preferinta o forma speciala de pamant, se presara atat pe fund cat si pe pereti cu migdale curatite si taiate in lung, se pune aluatul astfel incat sa ocupe jumatate din forma. Se lasa sa creasca la loc cald si ferit de curent. Se unge deasupra cu ou si se coace la foc potrivit. Spre sfirsit, focul trebuie sa fie moale. Se tine circa o ora, iar daca se rumeneste deasupra inainte de vreme, se acopera cu o foaie de hartie umezita. Se rastoarna si se presara cu zahar pisat.