Ads 468x60px

ROSII UMPLUTE CU OREZ

12 rosii potrivit de mari, 2 cepe, 1 ceasca de orez, 2 linguri ulei, 1 lingurita verdeata, sare, piper. Pentru sos: miezul de la rosii, 1 ceapa, 1 lingura ulei, 1 lingurita faina, 1 lingurita zahar, sare.

Se aleg rosii netede, rotunde si potrivit de mari. Se taie un capacel in partea unde a fost codita, se scot miezul si semintele cu grija, ca sa nu se sparga rosiile, si se pun cu gura in jos, sa se scurga. Separat se prajeste in ulei ceapa taiata marunt, se adauga orezul, si cand incepe sa se ingalbeneasca, se stinge cu apa. Se tine cateva minute pe foc sa infloreasca orezul (incepe sa se umfle). Se da la o parte, se adauga verdeata tocata, sare si piper. Se umplu rosiile. Se asaza intr-o cratita cu un sos facut dintr-o lingura de ulei in care s-a prajit o ceapa tocata, miezul scos din rosii, faina, zahar si sare. Se da la cuptor sa fiarba putin, la foc potrivit. Rosiile trebuie sa ramana intregi, frumoase.

Tot atat de gustoase sunt si rosiile umplute cu arpacas. Se fac la fel, arpacasul trebuie insa muiat in apa din ajun, ca sa fiarba mai repede.